Dantel ipliklerin ağ gibi bir doku oluşturacak şekilde veya desenli olarak, iğne, mekik, ve tığla örülmesinde oluşur.
Danteller kullanıldığı yerlere göre keten, pamuk, ipek, yün, polyester, altın ve gümüş iplikler ile örülebilir. Örtüler, yatak takımları, kadın elbiseleri, oda takımları ve daha birçok yerde dantel kullanılabilir.
Dantelin tarihi M.Ö 2500 Firavunlar zamanında rastlanmaktadır. En eski dantel örneklerine ise eski Mısır mezarlıklarında rastlanmaktadır.
Doğuda kadınların kullandığı ince ve değişik dokumalı kumaşlar vardı, bunlara dantel denilemezdi. 15. Yy sonlarında, Avrupa’da en güzel danteller, Venedikliler, Milanolular, Cenovalılar tarafından yapılıyordu. Elle işlendiği için, Venedik dantelleri değer bakımından çok üstündü. Bu güzel eserleri bugün Venedik’te Burano adasındaki müzede görmek mümkündür. Zaman ilerledikçe Belçika’da mekik ile dantel yapmaya başlandı. Zaman ve kolaylık bakımından iyiydi. Bu danteller sonradan Venedik dantellerinin kıymetine erişti. 16 ve 19 yüzyıllarda el dantelleri çok çeşitli amaçlarla kullanıldı. En zarif danteller klişe törenlerinde giyilen giysilerde, düğün ve saray kıyafetlerinde kullanılıyordu. Daha sonra Avrupa da dantel kullanımı çok arttı. Böyle olunca bütün Avrupa memleketleri dantel yapımına ağırlık verdiler.
1768 de bir İngiliz işçi, çorap makinesinde dantel örebileceğini keşfetti. Daha sonra 1824 te Liyonda Colas ve Delompre yaqvard isimli bir kişinin çalışmasını geliştirdiler ve çok güzel dantel örnekleri çıkardılar. 1836 da Ferguson, Yaqvard sistemi ile dairevi sistemi birleştirdi. 1881 de Malliere isimli bir mühendis bugün kullanılan dantel makinelerinin birincisini yaptı. Bu muntazam üretim kısa zamanda belli başlı büyük endüstri haline geldi.
Dantel ve oya Türk el sanatlarının kadınlar tarafından nesilden nesile devam ettirilen önemli dalıdır. 16 ve 19.yüzyıllarda Venedik te ve Avrupa da dantel çalışmaları sürdüğü sırada Anadolu da oya sanatı çok ilerlemişti. Araştırmacılar dantel sanatının Türkiye’deki durumunu araştırırken Venedik ve Avrupa da üretilen dantel örneklerinin Türkiye ye geldiğini buldular. Diğer taraftan Venedikliler ve dantel üreten diğer Avrupa memleketlerinin Anadolu’ya geldikleri zaman oya örneklerinden memleketlerine götürdüklerini ve kendi dantel örneklerine uyarlayıp biraz değiştirerek oradan dantel adı altında Türkiye ye geldiğini varsaymaktadırlar.
Dantel çeyizler içerisinde en önemli kısımdır. Masa, yatak örtülerinde, çarşaf kenarlarında, pike takımlarında, mendillerde süsleme olarak kullanılmaktadır. İğne oyaları çeşitli iplikler ile örülürken, tığ oyalarında boncuklar ve paletlerde kullanılmaktadır. Ayrıca oyalar meyvelere ve çiçeklere benzetilerek hanımların anlatmak istedikleri ama söyleyemediklerini anlatmak için veya şehirlere has oyalar bütün güzellikleriyle yapılmakta, genç kızların çeyizlerini, hanımların yemenilerini süslemektedir.
Günümüzde fabrikalarda üretilen danteller, elde işlenenin yerini tutmasa da çok kullanılmaktadır. Bunlar gipür, kopanaki, sentetik iplikler ile işlenmiş çeşitli enlerde üretilmiş ara ve kenar dantellerdir. Motifler halinde hazırlanmış gipür, Lase ve kordone ile işlenmiş giyimde kullanılan danteller renk ve desen bakımından çok revaçtadırlar.